En we werkten nog lang en gelukkig

Wederom een tip over een uitzending van Tegenlicht! Bij Tegenlicht is men geïnteresseerd geraakt in het geluk van de werkende mens. Na de uitzending over Ricardo Semler, nu een uitzending waarin verschillende gasten aan het woord komen en hun visie over werk en geluk geven. Onder leiding van filosoof en presentator Bas Haring geven ondernemers, schrijvers, geluksgoeroes en creatieve initiatiefnemers hun visie op gelukkig werken. Je hoeft het niet met iedereen eens te zijn, maar het is zeker interessant om te kijken waar jij staat in deze discussie en wat je zou kunnen doen in jouw organisatie.

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.
--
door: 3IDN

het UWV... oh jee

Werk je op HR, dan ontkom je er niet aan: het UWV. Met name in het kader van de begeleiding van langdurige verzuimtrajecten. 3IDN stelt in dit artikel de machtspositie van het UWV aan de kaak, maar is met name geïnteresseerd in jouw mening als professional of geïnteresseerde. Schroom dus niet om je mening te geven!
De 104 weken komt steeds dichterbij en werkgevers beginnen al te zweten. Ze zijn onzeker of hun inspanningen in het kader van re-integratie voldoende zijn geweest. De kans dat het UWV een loonsanctie uitdeelt is aanzienlijk, zeker als je als werkgever de deadlines van de Wet Verbetering Poortwachter (WVP) niet strak
hebt gevolgd. Hoe je het als werkgever echter ook wendt of keert, aan de wetgeving ben je onlosmakelijk verbonden.

Sancties UWV bij onvoldoende re-integratie inspanningen

Als de werkgever of de werknemer onvoldoende actie heeft ondernomen in het traject van werkhervatting dan kan het UWV bij de WIA-aanvraag een van de partijen sancties opleggen. De mate waarin een bepaalde sanctie aan de werkgever of werknemer wordt opgelegd is afhankelijk van de aard en de ernst van de geconstateerde tekortkomingen. In dit artikel gaat 3IDN in op de mogelijke sancties die een werkgever of werknemer opgelegd kunnen krijgen.

De kapitale kracht van geluk

Ricardo Semler
Dinsdag 4 februari is de Tegenlicht documentaire De kapitale kracht van geluk uitgezonden. Deze film laat het interessante verhaal zien van de Braziliaanse ondernemer Ricardo Semler. Hij is zeer succesvol en zijn ondernemingen zijn stuk voor stuk marktleider in hun segment. Zijn belangrijkste geheim: maak je medewerkers gelukkig! Zijn filosofie is dat een medewerker die zich gelukkig voelt in zijn of haar werk er alles aan zal doen om het werk goed te doen. En het werkt. Semler schreef een boek over zijn ervaringen en inzichten, Maverick, in meer dan 35 talen vertaald. Ook kreeg hij een gastleerstoel in Harvard, werd twee keer uitgeroepen tot 'Latin american businessman of the year' en 'global leader of tomorrow' door Time magazine. 

We kunnen je de documentaire zeker aanraden. Zeker voor HR professionals is het belangrijk om na te blijven denken over de reden waarom mensen bij jouw organisatie willen en blijven werken. Hoe zorg jij er voor dat iedereen met plezier naar zijn werk komt op maandagochtend?

TED: Ideas worth spreading

Sinds een aantal jaar zie je het steeds vaker voorbij komen: TEDx. Voor velen een onbekende afkorting of misschien een ingewikkelde formule? Voor anderen een signaal dat er iets interessants te vinden is!
TED staat voor Technologie, Entertainment, Design en is ooit (in 1984) begonnen als een creatief initiatief in Californië met de visie: Ideas Worth Spreading. Oftewel; sprekers werden uitgenodigd om een presentatie te geven over een idee dat het waard is om verspreid te worden. TED is een bijeenkomst, zonder winstoogmerk, van denkers, doeners en mensen met een goed idee, die in korte tijd (tussen de 10 à 20 minuten) hun verhaal vertellen. Geen ellenlange, diepgaande, theoretische verhalen, maar veel meer korte, krachtige presentaties van inspirerende personen. Sinds de start is TED uitgegroeid tot meer dan alleen maar technologie, entertainment en ontwerp. Iedereen met een interessant verhaal kan dit met anderen delen tijdens een TED bijeenkomst